Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Gasna kriza` opasna po BiH i Srbiju

    Bosna i Hercegovina i Srbija bi bile najteže pogođene ukoliko dođe do prekida ili smanjenja dotoka ruskog gasa zbog eskalacije krize u Ukrajini, navodi se u studiji Instituta za energetiku Univerziteta Oxford.

    Istraživanje stručnjaka ovog instituta urađeno je zbog bojazni da bi Rusija zbog ukrajinske krize mogla uskratiti dotok ovog energenta Evropi.

    Zaključeno je da je većina evropskih država relativno sigurna i da, ukoliko dođe do nove „gasne krize", postoje zalihe i drugi izvori koji bi, za određeni period mogli da zadovolje potrebe.

    Međutim, kako se navodi u istraživanju Oxforda, kriza iz 2009. godine kada je umanjen i prekinut dovod gasa zbog ukrajinskog duga, najteže je pogođen region zapadnog Balkana, odnosno BiH i Srbija, jer nemaju alternativni izvor gasa.

    Ipak, navodi se da Rusija nije zvanično najavila mogućnost da kao odmazdu za sankcije ili oružje u geostrateškoj borbi oko Ukrajine koristi svoju nadmoćnu poziciju izvoznika gasa, to je moguće i izvesno.

    Oxfordovo istraživanje navodi i izjavu čelnika Gazproma da do poremećaja može doći ukoliko Ukrajina ne bude plaćala gas.

    BiH već godinama razmatra mogućnost diverzifikacije dotoka gasa, ali ništa konkretno nije urađeno, iako postoji volja i Evropske unije da se BiH priključi na alternativni gasovod i da ne zavisi od ruskog gasa. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE