Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Podrška vojvođanskim poljoprivrednicima

    U Vojvodini će u poljoprivredi do kraja godine, kroz bespovratna sredstva i povoljne kredite, biti ostvareno 40 miliona evra investicija, saopštili su predstavnici pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.

    Pokrajinski sekretarijat je raspisao konkurse za bespovratna sredstva namenjena plasteničkoj proizvodnji i postavljanju protivgradnih mreža, koji će biti otvoreni do jeseni, a predstojećeg vikenda biće otvoren i konkurs za navodnjavanje, koji je i prethodne godine izazvao veliko interesovanje poljoprivrednika.

    Pomoćnik pokrajinskog sekretara Slobodan Teofanov istakao je da je po osnovu konkursa za dodelu bespovratnih sredstava, na teritoriji Vojvodine lani uveden sistem za navodnjavanje na novih 6.583 hektara obradive zemlje, a pod protivgradnim mrežama našlo se novih 290 hektara.

    Teofanov je rekao da je u pokrajini napravljen takav model podsticaja u agraru po kojem poljoprivrednici mogu da dođu do potrebnog novca za kupovinu neophodne opreme, ili za ostvarivanje neke investicije pod veoma povoljnim uslovima.

    Poljoprivredni proizvođač na osnovu fakture za neku robu dobija od Pokrajine bespovratni deo njene vrednosti od 30 do 60 odsto, objasnio je Teofanov, napominjući da se sličan model primenjuje u EU. On je dodao da takav model nije, na žalost, zaživeo na teritoriji čitave Srbije.

    On je podsetio da se podrška poljoprivrednicima sastoji od četiri linije finansiranja, a to su bespovratna sredstva, povoljni krediti namenjeni malim gazdinstvima, sa dva odsto kamate, zatim dugoročni krediti za razvoj poljoprivrede i prehrambene industrije, i garancije koje daje garancijski fond Vojvodine.

    Sva ta sredstva su lako dostupna uz minimalne procedure i mogu da se koriste vezano, čime se zatvara krug podrške agraru u Vojvodini, od resornog pokrajinskog sekretarijata, preko pokrajinskih fondova do poljoprivrednih proizvođača.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE