Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šverc duvana i preko `Fejsa`

    Švercovani duvan jeftiniji je do pet puta od onog u trafici, a može se naći u oglasima i na društvenim mrežama po ceni od 900 do 2.000 dinara po kilogramu. Ilegalnom prodajom duvana, država gubi milione evra godišnje.

    Zbog prodaje ispod tezgi, neplaćanja poreza i carina, na gubitku je državna kasa, ali i potrošači, jer je švercovani duvan lošeg kvaliteta. U toku prošle godine zaplenjeno je više od 11 tona rezanog duvana i oko 550.000 paklica cigareta.

    Švercovani duvan jeftiniji je do pet puta od onog u trafici, tako jedna paklica košta 60 dinara. Šverc se sa pijačnih tezgi preselio i na internet. Po ceni od 900 do 2.000 dinara po kilogramu, duvan se može naći u oglasima i na društvenim mrežama.

    Đorđe Popović iz tržišne inspekcije kaže da su uspeli da ugase 76 oglašivača. Mi njih nismo uspeli da procesuiramo, jer ostavljaju samo svoj broj telefona, kaže Popović.

    U poslednjih godinu dana smo izvršili 5.000 kontrola, od toga je zatečeno 240 lica protiv kojih su podnete prekršajne prijave i kazne su od 50 do 150.000 dinara kod sudije, kaže Popović.

    Iz državne kase, zbog ilegalne prodaje duvana, u dim se pretvore milioni evra godišnje. Procenjen gubitak prihoda u budžetu u 2013. godini, kao posledice smanjenja legalne prodaje cigareta, iznosi oko 8,6 miliona dinara po toni rezanog duvana, navodi Poreska uprava.

    Švercovani duvan jeste jeftiniji, ali i štetniji. Istraživanje Poljoprivrednog fakluteta pokazuje da u njemu ima tri puta više nikotina, katrana i ugljen monoksida nego u industrijskim cigaretama, kao i različitih vrste nečistoća.

    Uzgajivač i predsednik Udruženja uzgajivača duvana Nenad Dejanić kaže da šverc duvana šteti proizvođačima duvana i sve će više da šteti i država mora nešto da učini, kaže uzgajivač i predsednik Udruženja uzgajivača duvana Nenad Dejanić.

    Procenjuje se da na nelegalnom tržištu ima više od 2.000 tona rezanog duvana. Onima koji tako trguju, osim novčane, preti kazna i do pet godina zatvora.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE