Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    MAT: Novi početak u gorim uslovima

    Nova vlada mora ozbiljno shvatiti koliko je teška ekonomska situacija Srbije i voditi ozbiljniju ekonomsku politiku koja, kao deo reformi, podrazumeva uštede od 40 milijardi dinara i hitno rešenje za preduzeća u restruktuiranju, tvrde ekonomisti.

    Ono što budi nadu jeste opasnost te situacije, koja je sve veća i veća i valjda će kreatori ekonomske politike to ozbiljno shvatiti, te će potezi ekonomske politike biti ozbiljniji, rekao je ekonomista Vladimir Vučković na prezentaciji novog broja časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

    Vučković je dodao zbog toga od buduće vlade očekuje sve najbolje. "Ja očekujem sve najbolje, pravo da vam kažem. Ovo je još jedan novi početak, ali u gorim uslovima", rekao je Vučković, koji je i član Fiskalnog saveta Srbije.

    Saradnik MAT Miladi Kovačević je ocenio da je sadašnja ekonomska situacija mnogo teža nago što je bila 2001. godine, jer imamo vremenski i finansijski cajtnot.

    Kudikamo je nepovoljnija sitiuacija, veći je tesnac i sada zaista nije lak posao. Sva sreća pa će ova vlada, izgleda, biti politički stabilna da može da preduzme sve potrebne mere, rekao je on.

    Kovačević je dodao novu srppsku vladu čekaju rebalans budžeta kojim bi morala da uštedi 40 milijardi dinara, aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom i hitno rešenje problema preduzeća u restrukturiranju i početak sveobuhvatnih reformi.

    Prema rečima koorodinatora istrazivačkih projekta MAT Stojana Stamenkovića, u poslednjih mesec dana nije bilo ekonomske politike i taj "prazan hod" bi posle izbora trebalo da traje što kraće.

    Nova vlada, kako je istakao, treba da rešava pitanje izvora investicija u uslovima konsolidacije, problem pogoršanja problematičnih i nenaplativih kredita, kao i akutna pitanja u vezi s tržištem rada.

    Prema njegovim rečima, centralna banka bi mogla da razmotri politiku obaveznih rezervi, ako to može da olakša propulziju novih plasmana privredi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE