Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Soros Škote upućuje na evro

    U slučaju otcepljenja od Velike Britanije, Škotska ne bi trebalo da zadrži funtu, ali uvođenje posebne valute predstavljalo bi potencijalni rizik, tvrdi američki milijarder George Soros i poručuje da bi, u tom slučaju, Škoti trebalo da usvoje evro.

    Valutni spor se sve više zahuktava sa približavanjem referenduma o nezavisnosti Škotske, koji je zakazan za 18. septembar, preneo je Reuters.

    Nacionalističke stranke u Škotskoj žele da zadrže funtu i usluge Centralne banke Engleske, ali tri ključne partije u Britaniji protive se takvom planu, navodeći da ako Škotska napusti Britaniju, to znači da napušta funtu.

    Smatram da bi u slučaju otcepljenja i nezavisnosti Škotske, njeno zadržavanje funte i usluga Centralne banke Engleske bilo praktično nemoguć, izjavio je Soros u Londonu, gde je promovisao svoju novu knjigu o Evropskoj uniji.

    Soroš je, takođe, istakao da bi posebna valuta Škotske bila "veoma neefikasna i potencijalno opasna": tržišta i valute često mogu biti napadnuti, a kada imate slabu valutu, taj rizik je još veći.

    Prema njegovim rečima, alternativno rešenje za Škotsku bilo bi da zatraži članstvo u Evropskoj centralnoj banci (ECB) i da postane deo evrozone, usvajajući evro kao svoju valutu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE