Tenderi se i dalje `pakuju`?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tenderi se i dalje `pakuju`?

  Dok u Upravi za javne nabavke kažu da je novi zakon doneo znatno odgovornije ponašanje na  tenderima, privrednici tvrde da se ništa nije promenilo. Primedbe na postupak prošle godine je imalo 1.595 učesnika.

  Prošle godine se 1.595 učesnika na tenderima žalilo Komisiji za zaštitu prava ponuđača. Delimično je poništeno 524 postupaka, u celini 340, a odbijeno je 326 zahteva. Ostali postupci su obustavljeni ili rešeni na drugi način.

  Uočili smo znatno odgovornije ponašanje u odnosu na raniji period, a razloge treba tražiti u znatno bolje uređenoj kontroli postupaka javnih nabavki nego što je to bilo u prethodnom Zakonu, navode u Upravi za javne nabavke.

  Pročitajte i>>>Na javnim nabavkama ušteda 355 miliona evra

  Nemanja Antić, direktor beogradske firme Militarija koja aktivno učestvuje na tenderima već četiri godine, tvrdi, međutim, da nepravilnosti u postupcima javnih nabavki ima mnogo više.

  Uprava za javne nabavke je dužna da isprati sve neobjavljene nabavke i da sankcioniše odgovorne osobe, ali u praksi, ona reaguje samo kada to neko od ponuđača sam primeti i žali se na određene nezakonitosti, tvrdi Antić.

  Kao ponuđači za sve nepravilnosti, koje primetimo, moramo za samo nekoliko dana da reagujemo, ili propuštamo rok za žalbe Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki. Neće ni da je razmatraju, ako ne uplatimo taksu od 40.000 do 80.000 dinara.

  Po zakonu svako može da se prijavi na tender, a uslovi se pišu tako da ih ispunjavaju samo jedna, dve ili tri firme u celoj Srbiji. U tenderima se nalaze i razni tehnički i finansijski uslovi, koji se pišu samo da bi se favorizovale određene firme ponuđači.

  Antić se pita zašto je bitno da imate promet od 300 miliona dinara, ako nekome želite da isporučite opasač, koji ispunjava sve uslove svoje namene. Na ovaj način su, smatra on, svim novim i malim firmama u Srbiji zatvorena vrata u ovako „upakovanoj“ javnoj nabavci.

  Zbog mnogobrojnih „uništenih“ javnih nabavki, kao i profesionalnih obarača raznih tendera, propali su mnogi poslovi. Zato Nacionalna organizacija potrošača Srbije predlaže da učešće u javnim nabavkama bude deset odsto vrednosti tendera.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE