Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evropa `ne brine` zbog ruskog gasa?

    Blaga zima i unapređena infrastruktura znače da je Evropa sada manje zavisan od ruskog gasa koji ide preko Ukrajine, što bi, prema ocenama Reutersa, moglo ublažiti zabrinutost oko prekida u snabdevanju gasom zbog eskalacije ukrajinske krize.

    Rusija je najveći snabdevač Evrope gasom, budući da taj kontinent 25 odsto potreba za gasom podmiruje upravo iz Rusije, uz dnevni uvoz od 270 miliona kubnih metara gasa, u vrednosti od skoro 100 miliona dolara, navodi Rojters, i dodaje da se jedna trećina ruskog gasa izvozi preko Ukrajine.

    Proteklog vikenda se, međutim, pojavila bojazan da bi stabilnost u snabdevanju Evrope gasom mogla biti ugrožena, nakon što su ruske snage preuzele kontrolu nad Krimom, poluostrvom na jugoistoku Ukrajine.

    Zvanična Moskva je u prošlosti umela da obustavi isporuke gasa Ukrajini kada je sa Kijevom pregovarala o cenama tog energenta, što je za posledicu imalo manjak zaliha u centralnoj Evropi, koja najveći deo gasa dobija iz Rusije.

    Ruski Gazprom je saopštio da se tranzit gasa do Evrope preko Ukrajine odvija normalno, ali je upozorio da bi posle prvog kvartala mogao podići cene za Kijev.

    Pročitajte i>>>Ukrajinska kriza ne remeti Južni tok

    Analitičari, međutim, kažu da su zbog blage zime širom Evrope zalihe gasa neubičajeno visoke, kao i da zbog unapređene infrastrukture najveći deo ruskih isporuka do zapadne Evrope može ići preko alternativnih ruta, kao što je Severni tok, koji ide po dnu Baltičkog mora do Nemačke, ili preko gasovoda koji ide preko Belorusije i Poljske do Nemačke.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE