Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Električni automobili iz Banjaluke za ceo region

    Pošto su završeni svi testovi, počinje serijska proizvodnja električnih automobila koji bi uskoro mogli da se voze i po putevima regiona, a za koje delove proizvodi pet tvornica u Republici Srpskoj.

    Industrijska zona u Aleksandrovcu kod Laktaša tek je u povoju. Tu je odmah svoje mesto našla i jedna austrijska kompanija. Dobili su veliki posao, proizvodnju delova za električne automobile, a predviđena je proizvodnja 14.000 automobila.

    „Mi u ovom projektu konkretno izrađujemo kompletnu spoljašnost i unutrašnjost automobila. Znači, sve vezano za karoseriju, od vrata, komandne table, haube, krova, svih karoserijskih komponenti“, kaže Miroslav Stolić iz kompanije Jaksche.

    U projektu učestvuju još četiri kompanije iz Republike Srpske koje je pod jednim krovom okupilo preduzeće Nikola Tesla iz Banjaluke.

    Osnivač i vlasnik poduzeća je Vlada Republike Srpske. Potpisali su ugovor s nemačkom firmom Streetscooter, tako da sve što proizvedu odmah izvoze. Automobili se, nakon toga sklapaju u Nemačkoj.

    Automobil koji se sada radi, namenski je pravljen za Pošte Nemačke. Njegova brzina je do 100 km na sat i domet je od 160 do 200 km sa jednim punjenjem baterije.

    Pored tog automobila, u pripremi su još tri modela automobila. Znači, imaćemo jedno taxi-vozilo sa malo većim dometom, jedno putničko vozilo i jedno, takođe, teretno vozilo, koje će imati otvorenu karoseriju, objašnjava Stolić.

    Uskoro očekuju i novu bateriju za automobil, na kojoj radi partner iz Nemačke, a koju će, kako kažu, biti moguće napuniti za 15 minuta i nastaviti put. Kažu da je već naručeno i 10 automobila za domaće tržište.

    Ti automobili za region, za domaće tržište, u potpunosti će se montirati kod nas, tako da će celokupni automobil izlaziti iz proizvodnje i vozati se kroz BiH i u ugovoru, koji imamo, postoji mogućnost da posle određene količine proizvedene za domaće tržište stavimo svoj brend na automobil, kaže Dragan Vučetić iz preduzeća Nikola Tesla.

    U ovom preduzeću kažu da, osim ekološkog doprinosa, električni automobili znače i veliku uštedu jer, kako kažu, prosečan putnički automobil troši između 75 i 90 evra za gorivo na 500-600 kilometara, dok električni automobil za istu udaljenost potroši pet evra struje.

    U ovoj fabrici kažu da će u aprilu već početi proizvodnja prvih električnih automobila za domaće tržište. I delovi, ali i montaža. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE