Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Beograd bez premca za kongresni turizam

    Kongresni turizam u Srbiji proteklih godina beleži neverovatan skok sa 79. na 42. mesto i donosi sve veću zaradu koja se meri milionima evra, najviše zahvaljujući Novom Sadu i, naravno, Beogradu koji je postao odlično odredište za kongrese.

    Srbija se sa 79. popela na 42. mesto top svetskih destinacija kongresnog turizma. Naime, veliki broj avio-linija, dobri hoteli, odlična usluga i ugledni profesori-domaćini, učinili su Beograd i Novi Sad jednim od najprimamljivijih odredišta.

    Dnevno po učesniku Beograd prosečno zaradi 450 evra, a gosti su, najčešće ostajali po tri dana. Kongresi prosečno imaju od 500 do 3.000 učesnika.

    Na Balkanu je Beograd i dalje bez premca po prednostima kada se kandidujemo za kongrese, kaže direktor Kongresnog biroa Beograda Dragana Babović.

    Važno je imati moderan i veliki kongresni centar, ali nije presudno. Mnogi kongresi okupe do 1.300 učesnika, a takve sale imaju i neki naši hoteli. Naša najveća prednost je laka dostupnost sa kompanijom Air Serbia koja ima dnevne linije do svih većih gradova.

    Beograd je odlično odredište za kongrese, jer su međunarodni skupovi već organizovani u svim metropolama, a kako se uvek traže nove destinacije, naša zemlja je sveže odredište koja, pritom, nije skupa.

    Vratiti Sava centru stari sjaj

    Sava centar je jedini kongresni prostor od Beča do Atine koji može da primi 4.000 učesnika. Nažalost, četiri decenije od izgradnje nije bilo većeg ulaganja u renoviranje, pa je u sve lošijem stanju.

    Cankarjev dom u Ljubljani građen je u isto vreme kada i Sava centar i kompletno je renoviran. Zagrepčani planiraju izgradnju nove kongresne dvorane kapaciteta većeg od Vatroslava Lisinskog.

    Sava centar bi mogao da ugrozi rast turizma, jer je neophodno osvežiti taj prostor, kaže direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović.

    Za zamenu prozora je potrebno dva, a za kompletnu rekonstrukciju sedam miliona evra. Od kongresnog turizma Sava centar godišnje zaradi tri, a čitav Beograd pet miliona evra. Naredne godine Srbija predsedava OEBS i samo od završne konferencije mogla bi da se isplati čitava investicija.

    Srbija uglavnom privlači kongrese asocijacija, jer imaju najviše učesnika i dobru zaradu. Međutim, svaki kongres je prestiž, odlična promocija za grad i državu, između ostalog i zato što se svaki deseti učesnik vrati sa porodicom kao turista.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE