Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evo zašto su plate pale?

    Drastičan pad zarada u prvom mesecu ove godine ne iznenađuje stručnjake koji ističu da je januar, kada je reč o zaradama, uvek pod velikim sezonskim uticajem, jer mnogi u decembru unapred isplaćuju akontacije, kao i viškove.

    Prosečna januarska plata iznosila je 37.966 dinara, što je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, realno za 26,3 odsto manje nego u decembru 2013. godine.

    Januarske zarade očekivano su manje od decembarskih i za ekonomiste tu nema iznenađenja, ističući da je prvi mesec, kada je reč o zaradama, uvek pod velikim sezonskim uticajem.

    Već od marta, očekuju stručnjaci, kao i svake godine neko realno stanje, s ozbirom na to da je trenutni nivo plata ispod realnih proseka, kao što je i decembarski bio daleko iznad proseka.

    Krajem prošle godine je zbog prazničnih viškova, a kod mnogih firmi i promenjene dinamike isplate, dosta „naduvan“ prosek.

    Za prvi mesec u godini, uobičajeno je da zarade budu niže, uvek dođe do pada jer se u decembru nakupe zaostala primanja, jubilarne nagrade, 13. plata, razni bonusi, kaže za Novosti ekonomista Saša Đogović.

    Tako je u januaru očekivano došlo do pada zarada, jer je u decembru isplaćen unapred i deo akontacija, što je znatno podiglo prosek.

    Đogović dodaje da je „topljenju“ plata u januaru doprinelo i poskupljenje akcizne robe, ali i skok cena zbog povećanja donje stope PDV sa osam na 10 odsto.

    Najniže plate prošlog meseca primili su zaposleni u proizvodnji saobraćajnih sredstava, svega 14.027 dinara. Za oko 2.000 više zaradili su radnici u administrativno pomoćnim poslovima. Obućari su prihodovali po 18.361, a konfekcionari su primili po 19.186 dinara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE