Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bankari, evo kako da bez troškova smanjite kamate

    Banke u Srbiji mogu u skladu sa zakonom i bez dodatnih troškova da smanje kamate na dozvoljen minus na tekućem računu, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

    Ona je u pismu predsednicima izvršnih odbora banaka istakla da je NBS, u zajedničkom interesu svih učesnika na bankarskom tržištu, ukazala na značaj sniženja kamata na dozvoljeni minus i predložila bankama kako da to urade efikasno.

    Banke će umanjiti nominalnu stopu koja je kao obavezni element ugovorena kao fiksna po ugovoru o dozvoljenom minusu, pribavljanjem pismene saglasnosti korisnika računa, odnosno, ne postoji obaveza da banka i korisnik zaključuju aneks ugovora.

    Banka već ima zakonsku obavezu da najmanje jednom mesečno korisniku s kojim je zaključila ugovor o dozvoljenom prekoračenju računa dostavlja obaveštenje o svim promenama na njegovom računu.

    Tako može istovremeno da zatraži i saglasnost za nameravano smanjenje nominalne kamatne stope i tako se neće izlagati dodatnim troškovima slanja izjave o saglasnosti korisniku, objasnila je guvernerka.

    Ona je ukazala da saglasnost klijenta može biti pribavljena tako što će mu banka uz obaveštenje o svim promenama na računu, dostaviti i obrazac pismene saglasnosti koju treba da potpiše i vrati banci, ili ga obavestiti da je potrebno da dođe u filijalu i da pismenu saglasnost.

    Pored toga, treba imati u vidu da banke određeni broj ovih obaveštenja šalju korisnicima i elektronskim putem, i u tim slučajevima banke neće imati dodatne troškove obezbeđivanja pismene saglasnosti, jer će to učiniti jednim imejlom, navela je Tabakovićeva.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE