Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Berlin očekuje veće prihode od poreza

    Nemačko ministarstvo finansija povisilo je prognozu poreskih prihoda, uz očekivanja da će u periodu 2015-2018. godine prikupiti dodatnih 7,1 milijardi evra, piše nedeljnik Spiegel.

    Iz tog ministarstva nisu želeli da komentarišu tvrdnje medija, ali poručuju da će nemačka vlada o budžetu za 2014. i budućim finansijama raspravljati 12. marta, kada će prognoza poreskih prihoda i biti obelodanjena.

    Prema pisanju portala Bussines recorder, nemačka vlada za ovu godinu očekuje rast od 1,8 odsto, a za narednu godinu rast od dva odsto.

    Nemačko Ministarstvo finansija je u novembru prošle godine saopštilo da će centralna vlada u 2015. prikupiti 277,5 milijardi evra od poreza, što je za 3,2 odsto više u odnosu na prognozirane poreske prihode za 2014. od 269 milijardi evra.

    Međutim, jedan visoki zvaničnik nemačke vlade je pre nekoliko dana okarakterisao visoki trgovinski suficit Nemačke kao "nepravedan", pridruživši se tako kritikama drugih evropskih zemalja i SAD, koje osuđuju Nemačku zbog nedovoljnog podsticanja domaće tražnje i stvaranja globalne neravnoteže.

    Naime, nemački državni sekretar za evropske poslove Michael Roth, koji je član Socijaldemokratske partije Nemačke, prvi je visoki zvaničnik nemačke vlade koji je ustao protiv suficita.

    Naglom ekspanzijom sektora sa niskim platama u Nemačkoj, povećanjem broja nesigurnih ugovora o radu, stekli smo nepoštenu konkurentsku prednost u odnosu na partnere. To treba postepeno ukloniti, izjavio je Roth u intervjuu za AFP.

    Njegov stav razlikuje se od mišljenja konzervativaca nemačke kancelarke Angele Merkel, koji višak ne smatraju problemom uprkos tome što neprestano premašuje limite određene na nivou čitave Evropske unije.

    Pročitajte i>>>Soros: Angela Merkel pogoršava krizu

    Inače, najveća evropska ekonomija zabeležila je prošle godine mali budžetski suficit, zahvaljujući ubrzanju privrednog rasta. Prema najnovijem izveštaju Zavoda za statistiku, u 2013. je evidentiran budžetski suficit od 0,3 milijarde evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE