Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slaba vajda od otvaranja tržišta struje za građane

    Građani, kako tvrde u EPS-u, neće imati nikakve pogodnosti nakon otvaranja tržišta struje i za domaćinstva, a koje se najavljuje za 1. jul ove godine.

    Razlog za to je činjenica da građani i sada plaćaju nižu cenu energije od domaćinstava u regionu. Zato i nema mesta radovanju zbog odluke da se i građanima omogući da struju kupuju od koga hoće, odnosno da u tome više ne postoji monopol EPS snabdevanja.

    Na listi mogućih prodavaca trenutno ima dvadesetak aktivnih trgovaca strujom. U pitanju su oni koji, delom, danas snabdevaju firme u Srbiji. Da podsetimo, firme koje su priključene na visok napon prodavca struje biraju od početka 2013. godine, a oni na srednjem naponu od 1. januara ove godine.

    Za razliku od firmi na srednjem i visokom naponu, domaćinstva nisu u obavezi da odaberu svog kupca, što znači da uvek mogu ostati na javnom snadbevanju.

    Izlazak firmi i domaćinstava na tržište razlikuje i to što je liberalizacija donela više cene preduzećima, čak i ako su nastavili da kupuju struju kod EPS-a, dok građanima otvaranje tržišta neće poskupeti struju.

    Ljiljana Hadžibabić iz Agencije za energetiku kaže da i svetska praksa pokazuje da građani retko menjaju dobavljače. „Može da se desi da deo domaćinstava, na primer oni koji su u crvenoj blok tarifi, nađu jeftiniju struju na tržištu, ali je to malo verovatno“, navodi ona.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE