Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    G20: Povećati privredni rast do 2018.

    Zemlje Grupe 20 najvećih svetskih privreda izrazile su nadu na ministarskom sastanku u Sidneju da privredni rast bude povećan na dva odsto do 2018. godine i obećale da će njihove centralne nacionalne banke jasno saopštiti svoju monetarnu politiku.

    Kako bi postigle taj cilj na inicijativu Međunarodnog monetarnog fonda, zemlje G20 su obećale da će imati ambiocioznu ali i realnu politiku, kako bi povećali privredni rast za dodatnih dva odsto u narednih pet godina.

    To podrazumeva više od 2.000 milijardi dolara u realnom roku, a to će omogućiti i nova brojna radna mesta, navodi se u zajedničkom saopštenju posle sastanka ministara finansija G20.

    MMF predviđa za ovu godinu privredni rast od 3,7 odsto a za narednu 3,9 odsto. Nemačka se uzdržala da odredi tačan procenat svog privrednog rasta u zajedničkom saopštenju, a tu inicijativu su podržale Francuska, Australija, Velika Britanija i MMF.

    Australijski ministar finansija Joe Hockey ocenio je kao "izuzetnu dobru volju" predstavnika G20 da postignu konsenzus pre samita šefova država i vlada G20 u novembru u Brizbejnu.

    "Centralne banke će nastaviti da jasno saopštavaju i pomno prate kako njihova politika utiče na svetsku privredu", navodi se u saopštenju.

    G20 je takođe odlučio da nastavi borbu protiv utaje poreza tako što je prihvatio "mere automatske razmene poreskih podataka" koje je predložila Organizacija za ekonomski razvoj i saradnju (OECD). Te mere su već prihvatile 42 zemlje.

    One će ojačati međunarodnu saradnju u borbi protiv utaje poreza. Taj novi sistem, ustanovljen 2013. godine, stupa na snagu krajem 2015. godine.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE