Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ko, kada i s koliko novca može da uđe u Petrohemiju?

    Pregovori sa zainteresovanim strateškim partnerima za Petrohemiju počeće 10. marta, a interesovanje su pokazale tri kompanije, izjavila je ministarka energetike Zorana Mihajlović, uz ocenu da bi NIS bio najprirodniji partner pančevačkog preduzeća.

    Razgovaraćemo o tome sa NIS i ostala tri zainteresovana strateška partnera, a pregovori će se voditi u vladi u saradnji sa ministarstvima finansija i privrede i poslovodstvom i sindikatom Petrohemije, poručila je Mihajlović.

    Bilo bi odlično da se pojavi investitor, ali da budemo realni, ako je Petrohemija potpuno vezana za Rafineriju Pančevo, koja je u vlasništvu NIS, kakav strateški partner treba da bude da bi prihvatio partnerstvo, a da nema jako dobar odnos sa NIS, rekla je ona.

    Prilikom posete tom preduzeću, Mihajlović je dodala da očekuje da će biti nađeno rešenje za Petrohemiju, jer ta kompanija ima budućnost i može sve svoje proizvode da plasira na tržište.

    Ona je ipak napomenula da, po informacijama kojima raspolaže, NIS trenutno nije zainteresovan za strateško partnerstvo s Petrohemijom, za čiji oporavak je potrebno oko 200 miliona evra investicija zbog čega je, dodala je, potreban strateški partner koji će da sprovede investicioni program.

    Ističući želju Vlade Srbije da Petrohemija radi i izvozi, ona je podsetila da je to preduzeće, iako dugi niz godina u restrukturiranju, prošle godine izvezlo proizvode u vrednosti od 240 miliona evra.

    Na pitanje da li je Petrohemija međudržavna stvar između Srbije i Rusije, Mihajlovićeva je rekla da ne bi moglo tako nešto da se kaže, ali da je, kada se NIS prodavao, trebalo više razmišljati o sudbini Petrohemije.

    "Nije bilo dovoljno intenzivnih razgovora i sada trpimo zbog toga, ali hajde da vidimo, možda ima mogućnost da se to reši", zaključila je ministarka energetike.

    Dan ranije, generalni direktor NIS Kiril Kravchenko izjavio je da NIS nije zainteresovan da postane većinski vlasnik Petrohemije, ali da će kao manjinski akcionar učiniti sve da pomogne da ta kompanija pronađe strateškog partnera.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE