Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Globlalni plan protiv utaje poreza

    Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) predstavila je globalni standard za automatsku razmenu finansijskih podataka između zemalja, u vreme intenziviranja međunarodnih napora da se spreči utaja poreza.

    Nakon što je, tokom globalne krize, porastao bes javnosti zbog bogatih pojedinaca koji su izbegavali plaćanje poreza krijući novac u inostranstvu, svetski lideri su se složili da je potrebna radikalna promena poreskih propisa, da bi se omogućila automatska razmena informacija o bankarskim računima između zemalja.

    OECD je od prošle godine zadužen da kreira globalni standard za razmenu informacija, za koji je šef te organizacije Angel Gurria rekao da će "promeniti pravila igre" na polju poreza.

    Novi standard pojačaće međunarodnu saradnju oko poreza i omogućiti vladama da zaštite integritet svojih poreskih sistema i izbore se sa utajom poreza, rekao je Gurria.

    Razvijen u saradnji sa Grupom 20 vodećih svetskih ekonomija, standard od zemalja zahteva prikupljanje informacija iz njihovih finansijskih institucija i automatsku razmenu podataka sa drugim zemljama.

    Standard bi trebalo da počne da se primenjuje 2015, a više od 40 zemalja je navelo da žele da usvoje standard, uključujući one koje su često kritikovane zbog nedostatka transparentnosti, kao što je Lihtenštajn.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE