Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Moscovici: Osnovati fond za nezaposlenost u evrozoni

    Zemlje evrozone treba da lansiraju ambiciozan novi projekat kao što je zajedničko osiguranje za nezaposlene, kao odgovor na rast podrške evroskeptičnim partijama, izjavio je francuski ministar finansija, Pierre Moscovici.

    Ankete pokazuju da će antievropske stranke po svoj prilici osvojiti dosta glasova na predstojećim izborima za Evropski parlament u maju, što pokazuje nezadovoljstvo glasača potezima političara u vreme dužničke krize, koja je izazvala dugotrajnu recesiju i visoku nezaposlenost u brojnim zemljama evrozone, prenosi Reuters.

    "Evrozoni je potrebna dodatna integracija, evrozona mora da bude jača da bi građani više verovali u evro", rekao je Moscovici na Reutersovom samitu evrozone, na kojem su učestvovali brojni zakonodavci, političari i tržišni igrači.

    Ministar veruje da bi dobro rešenje bilo formiranje zajedničkog budžeta za borbu sa nezaposlenošću. "Francuska se zalaže za formiranje fonda, nazovimo ga budžetom, koji bi bio upotrebljen za osiguranje za nezaposlene i koji bi delom mogao biti finansiran iz poreza na finansijske transakcije", rekao je on.

    Jedanaest zemalja EU dogovorilo je uvođenje takvog poreza, ali plan sabotiraju evropski pravnici, koji sumnjaju u njegovu legalnost. Pariz i Berlin rade na zajedničkom planu na polju poreza, kog će predstaviti u narednim mesecima.

    Moscovici takođe navodi da je neophodno ojačati vođstvo u evrozoni, uz predlog da se imenuje stalni predsednik evrogrupe ministara finansija, što je ideja koju podržavaju Nemačka i Italija.

    Foto: beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE