Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nameti kao virus srpskog IT tržišta

  Vrednost tržišta informacionih tehnologija u Srbiji je od 2008. do 2013. pala za više od 150 miliona evra zbog raznih nameta države, a tokom ove godine, uvoznici će morati znatno da smanje broj radnika, ocenjuje Privredna komora Srbije.

  Uvoznici komjutera u prvom kvartalu 2014. moraće da smanje broj radnika za više stotina, ukoliko se na IT sektor budu primenjivali svi postojeći nameti, istakla je sekretar Udruženja informatičke delatnosti PKS Jelena Jovanović.

  Više od pet odsto vrednosti celog IT tržišta odlazi upravo na brojne naknade, istakla je Jovanović na konferenciji o uvozu IT opreme i zakonskoj regulativi u toj oblasti.

  Jovanović je podsetila da je IT tržište 2008. godine iznosilo 560 miliona evra, a 2013, prema njenoj proceni, oko 410 miliona, dodajući da od toga dve trećine čini hardver, što ukazuje na nerazvijeno tržište IT usluga.

  Navela je da će, prema procenama svih firmi, plaćanje sertifikata i potvrda o usaglašenosti u ovoj godini koštati više od milion evra, dok će za muzički dinar platiti 12 miliona evra više. IT uređaj koji se uvozi opterećuje carina koja se kreće od jedan do 15 odsto.

  Sa druge strane se poredimo sa evropskim zemljama, ali ne govorimo o tome da je većina njih još 1997. godine potpisala posebnu sektorsku inicijativu po kojoj je kompletna IT oprema na carinskoj stopi nula, rekla je Jovanovićeva.

  Pomoćnik ministra trgovine i telekomunikacija Nebojša Vasiljević je rekao da u poslednje vreme nema velikih problema kada je reč o uvozu IT opreme.

  On je istakao da je ipak potrebno da postoji određen nivo kontrole opreme koja emituje elektromagnetna zračenja, navodeći da postoje dva tela koja izdaju isprave za radio, telekomunikcionu i terminalnu (RiTT) opremu.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE