Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Direktan platni promet nije moguć

    Direktnog platnog prometa između Crne Gore i Srbije neće biti dok obe države ne budu punopravne članice Evropske unije, izjavio je viceguverner Centralne banke Crne Gore Nikola Fabris.

    Direktnog platnog prometa sigurno neće biti dok i Crna Gora i Srbija ne budu punopravne članice EU, odnosno dok ne budu koristile istu valutu. Direktan platni promet je nemoguć, odnosno ne postoji između država koje koriste različite valute, kazao je Fabris.

    On je govorio na javnoj tribini o poglavlju 4 u procesu pridruživanja Crne Gore EU, koje se odnosi na slobodan protok kapitala i platni promet.

    Fabris je podsetio da su centralne banke Crne Gore, Srbije, BiH zaključile 2007. poseban sporazum o kliringu međunarodnih plaćanja kojim su usluge platnog prometa trebale biti jeftinije, ali da on nije zaživeo između Crne Gore i Srbije.

    Taj sistem nije zaživeo, jer nije postojala volja kod komercijalnih banaka, odnosno one su zaključile da im je sadašnji način više isplativ, naveo je viceguverner CBCG.

    Privrednici Crne Gore i Srbije ranije su ukazivali na problem nepostojanja direktnog platnog prometa između dve države, koji im izuzetno poskupljuje poslovanje zbog visokih provizija banaka u posrednom plaćanju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE