Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvati preoptimistični oko jadranske nafte

    Najave da će Hrvatska zahvaljujući eksploataciji nafte i gasa u Jadranu postati energetska sila, preoptimistične su,  pa čak i bombastične, ocenjuju hrvatski stručnjaci. Eksploatacija nafte u Jadranu moguća tek za osam godina.

    Istraživanje norveškog Spectruma potvrdilo je ono što se i pre znalo, da u se jadranskom podmorju nalaze pogodne strukture za akumulaciju nafte i gasa, piše hrvatski Tportal.

    Kolike su te zalihe i šta je od toga iskoristivo, saznaćemo u najboljem slučaju 2018. ili 2019, a ako se to pokaže isplativo, s vađenjem bi se krenulo u prvoj polovini iduće decenije.

    Stručnjaci pozdravljaju inicijativu i entuzijazam Vlade kada je reč o istraživanju Jadrana. Ali, za razliku od ministra privrede Ivana Vrdoljaka, mnogo su oprezniji u davanju bilo kakvih prognoza.

    Ministar Hrvatsku u budućnosti vidi kao "energetskog diva regiona, ako ne i Evrope". Za Mirka Zelića iz Ina-Naftaplina, to je "preoptimistična, bombastična izjava". Realnost je malo drugačija. Daj bože da se tačnim pokažu ranije procene naših geologa, kaže Zelić.

    Pročitajte i>>>Jadranska nafta od Hrvatske pravi `malu Norvešku`

    Na osnovu prethodnih istraživanja Ine, koja su delimično koristili i Norvežani, postoje procene da u Jadranu ima oko 400 miliona tona ekvivalenta nafte (2,8 milijardi barela nafte i gasa) potencijalnih rezervi, a to nisu sve iskoristive količine.

    Pravilo je da se od potencijalnih negde oko 20 do 40 posto može iskoristiti, objašnjava Zelić. Prema toj računici, u najboljem slučaju bi se moglo iscrpsti oko 160 miliona tona ekvivalenta nafte ili oko 1,2 milijardi barela.

    Ipak, koliko stvarno ima nafte i gasa, i šta je od toga iskoristivo, pokazaće istraživanja koja će finansirati i sprovesti naftne kompanije. Snimci Norvežana tek su prvi korak, bolje reći, mamac za privlačenje velikih igrača.

    Ministar je najavio da će prve koncesije biće dodeljene 2015. godine. Treba da se zna da će naftašima biti potrebno još tri do pet godina istraživanja i onda još isto toliko za pripremu bušotina.

    I ako sve bude išlo prema planu, proći će barem osam do 10 godina do početka proizvodnje, ističe Igor Dekanić, profesor s Rudarsko-geološko naftnog fakulteta. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE