Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gasi se još jedna domaća banka?

    Univerzal banka se našla u velikom problemu, jer joj je adekvatnost kapitala odnosno pokrivenost rizičnih plasmana duplo manja od zakonom propisanog mimimuma, a za usklađivanje joj treba osam miliona evra.

    Ova mala, privatna, domaća banka,se našla na tankom ledu i najverovatnije joj sledi sudbina Agrobanke, Privredne banke Beograd i Razvojne banke Vojvodine, odnosno katanac na vrata.

    Za uskađivanje sa propisima, ovoj banci je potrebno oko osam miliona evra, koje je očekivala od investitora, ali od toga, posle otkazivanja vanredne skupštine u sredu akcionara ove banke, nema ništa.

    Naime, Upravni odbor banke je n sednici 21. januara, doneo odluku da se stavi van snage odluka o povećanju kapitala banke, kao i distribuciji određenih akcija bez objavljivanja prospekta javne ponude da bi se povećao kapital banke.

    Na ovaj korak se Upravni odbor Univerzal banke odlučio jer nije došlo do usklađivanja zahteva neophodnih za dokapitalizaciju koja je dogovarana sa firmom Atlas Mont iz Podgorice.

    Poslovanje Univerzal banke, kao i svih drugih banaka, predmet je kontinuirane kontrole, navode u NBS. U poslednjem periodu kontrole centralne banke u ovoj banci su intenzivirane, imajući u vidu njeno trenutno finansijsko stanje.

    Univerzal banka će, po svemu sudeći, da završi kao i prethodne tri banke koje su propale, odnosno da se zdrav deo i štednja odvoje i pripoje opet Poštanskoj štedionici, a da se banka pod tim nazivom ugasi.

    Ona je znatno manja od ovih banaka i ne može ni u kom slučaju da ugrozi stabilnost bankarskog sektora, ali će opet koštati poreske obveznike.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE