Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pola sveta u `šakama` nekolicine

    Ekonomska nejednakost se brzo proširila u većini zemalja sveta od početka krize, saopštila je nevladina organizacija Oxfam u izveštaju objavljenom uoči održavanja Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

    Gotovo polovina svetskog bogatstva poseduje jedan odsto populacije, navodi se u izveštaju u kome se dodaje da 85 najbogatijih ljudi poseduje koliko i polovina nasiromašnijih u svetu, preneo je AFP.

    Tih jedan posto najbogatijih su povećali svoj dohodak u 24 od 26 zemalja, sa raspoloživim podacima između 1980. i 2012.  Sedamdeset odsto najbogatijih živi u zemljama gde je nedejednakost povećana tokom poslednjih trideset godina.

    Jedan odsto najbogatijih u Kini, Portugaliji i SAD su više nego udvostručili svoj udeo u nacionalnim dohocima od 1980. Čak i u zemljama sa najvećom jednakošću kao što su Švedska i Norveška, udeo u nacionalnom dohotku najbogatijih povećan je za više od 50 odsto.

    Jaz u nejednakostima velikim delom je rezultat finasijskih neregularnosti, neuravnoteženih fiskalnih sistema kao i zakona koje olakšavaju izbegavanje poreza. Razlozi su i mere štednje, nepovoljna politika zapošljavanja žena, konfiskacija poreza od prodaje nafte i rudne eksploatacije, navodi se u izveštaju.

    U izveštaju se naglašava da postoji veza između ekonomske ekstremne nejednakasti i uzurpiranja političke moći od strane bogate elite koja je na vlasti kako bi sprovodila sopstvene interese.

    Na Svetskom ekonomskom forumu koji se sledeće nedelje održava u Švajcarskoj biće reči o sve većem disparitetu dohodaka kao najvećem riziku za napredak čovečanstva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE