Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Teški pregovori oko novog bankarskog sistema

    Poslanici Evropskog parlamenta i predstavnici 28 zemalja članica Evropske unije raspravljaju o konačnim detaljima novog bankarskog regulatornog sistema, čiji je cilj da spreči ponavljanje neke nove finansijske krize.

    Rok za krajnji dogovor je maj, budući da se tada održavaju izbori za Evropski parlament, a u saopštenju parlamenta, koje predviđa teške pregovore, navodi se da su stavovi poslanika u ovom trenutku veoma udaljeni, prenosi France presse.

    Evropski ministri finansija dogovorili su u decembu osnivanje Mehanizma jedinstvenog rešenja (MJR), koji će omogućiti zatvaranje problematičnih banaka pre nego što njihovi problemi suviše zatruju ekonomiju.

    Ranije je dogovoren Jedinstveni nadzorni mehanizam (JNM), koji će direktno nadzirati poslovanje oko 130 banaka evrozone i indirektno, posredstvom vlada, više hiljada banaka. JNM treba da počne sa radom krajem ove godine, a MJR početkom 2015.

    Najveća tačka razdora među ministrima tada je bilo neslaganje Berlina i Pariza oko toga ko će donositi odluku o sanaciji ili likvidaciji banaka. Francuska je tražila da to bude Evropska komisija, a Nemačka da krajnju odluku donose članice EU.

    Postignuti dogovor bliži je nemačkom stavu, budući da će MJR uključivati savet za sanaciju, koji će odlučivati o dokapitalizaciji ili likvidaciji neke banke. Reč je, zapravo, o zajedničkom evropskom fondu koji će se 10 godina puniti novcem iz banaka, dok ne dostigne sumu od 55 milijardi evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE