Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kosovski budžet predviđa najveći rast u regionu

    Skupština u Prištini usvojila je budžet Kosova za 2014. godinu, kojim je je planiran budžetski deficit od dva odsto bruto domaćeg proizvoda, a usaglašen je sa Međunarodnim monetarnim fondom.

    Posle žučne rasprave, kosovski budžet je usvojen sa 57 glasova za i 48 protiv, a prethodno je Vlada Kosova povukla amandman koji je omogućavao privatizaciju poštansko-telekomunikacione kompanije PTK.

    Prema oceni vladinih zvaničnika, budžet za 2014. godinu pre svega obezbeđuje fiskalnu održivost i poboljšanje dobrobiti građana zemlje.

    Budžetom je predviđena stopa privrednog rasta od 4,1 odsto u narednoj godini, što je, kako je rečeno, najveća stopa ekonomskog rasta u zemljama regiona.

    Planirani prihodi su milijardu i 460 miliona evra, a predviđeno je da ukupni troškovi iznose milijardu i 590 miliona evra.

    Budžetom su predviđena povećanja plata, subvencija i transfera kao i drugih budžetskih kategorija. Planirani troškovi za kapitalne projekte iznose 531 milion evra.

    To bi trebalo da omogući nastavak i početak novih značajnih investicionih projekata, kao što je početak dela autoputa do Skoplja, nastavak puteva sa četiri trake prema Peći i Mitrovici.

    Foto: Facebook

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE