Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatska centralna banka prvi put u pet godina predviđa rast BDP-a

    Hrvatska narodna banka (HNB) u 2014. očekuje rast BDP-a od 0,7 odsto. To je prvi put nakon pet godina krize da centralna banka predviđa pozitivno kretanje BDP-a.

    Ovu informaciju potvrdio je sam guverner Boris Vujčić, piše Glas Slavonije.

    „Time je de facto najavljen izlazak hrvatske privrede iz krize, a optimizam HNB-a temelji na tri izvora: oporavku okruženja, investicijama i izvozu. Negativan doprinos BDP-u daje potrošnja, lična, a u idućoj godini i državna, s obzirom na fiskalna prilagođavanja koje se moraju napraviti vezano uz ulazak u sistem prekomernog deficita. Za 2013. HNB očekuje pad BDP-a od 0,8 odsto, što je takođe nešto manji pad nego u njegovim pređašnjim projekcijama. Ali rast od 0,7 odsto u 2014. je slab rast, koji se očekuje zavisno o prevladavanju rizika. Za 2013. HNB očekuje deficit budžeta na nivou 5,9 odsto BDP-a, u 2014. prilagođavanje prema 4,6 odsto, a kako će doći do toga, kojom strukturom, to tek treba videti, ali HNB konstantno ponavlja da bi ono trebalo doći s rashodne strane, pa ćemo to ponoviti'', rekao je Vujčić.

    HNB očekuje upola nižu stopu rasta investicija od Vlade: dok Vlada veruje da će investicije rasti za 7,5 odsto, HNB očekuje 3,5 odsto rasta investicija, ali guverner nije želeo da precizira u kojem delu misle da su Vladine prognoze nerealne jer mu nije do kraja poznata struktura onoga što u Vladi predviđaju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE