Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Kragujevcu će se praviti terenac 500L ili `fića`

    U Srbiji će se proizvoditi jedan od novih 20 modela Fiata, kao deo razvojne strategije do 2016. godine koju je najavio torinski gigant, ali se još ne zna da li će se u Kragujevcu praviti terenac ili manji model, odnosno "fića".

    Kako saznaju Novosti, u planovima Fiata je da u Kragujevcu, do 2016. krene proizvodnja još jednog modela automobila. Nije još doneta konačna odluka da li će to biti terenska verzija fiata 500L ili modela baziranog na manjem i jeftinijem fiatu 500, odnosno „fići“ sa petoro vrata.

    U Torinu očekuju i potvrdu Vlade Srbije da su spremni za nastavak ulaganja u zajedničku fabriku FAS, a kako tvrdi Mlađan Dinkić „pismo o namerama“ biće vrlo brzo sročeno u Nemanjinoj.

    Ukoliko dođe do realizacije ovog projekta, posao bi dobilo najmanje 2.000 radnika samo u fabrici u Kragujevcu. Izvoz bi sa sadašnjih 1,5 milijardi lako dostigao tri milijarde evra.

    Italijani su obelodanili da razvojna strategija podrazumeva da će do 2016. godine biti uloženo oko devet milijardi evra u proizvodnju novih modela, pre svega namenjenih evropskom tržištu.

    Mnogi od tih modela biće pravljeni na osnovi modela 500 i panda. Na tu „udicu“ prvi su reagovali Poljaci koji su uvereni da će se fiat 500h model sa petoro vrata od jeseni 2014. sklapati u njihovoj fabrici u Tihiju.

    Brojni specijalizovani strani internet-portali i magazini objavljuju i špijunske fotografije i takozvane rendere vozila koja bi mogla da sklapaju u jednoj od Fiatovih evropskih fabrika.

    Model SUV vozila, baziranog na modelu 500L, a razvijen u saradnji sa Chryslerom bi, tvrde obično dobro obavešteni italijanski mediji, bio sklapan u Kragujevcu.

    U FAS ne žele da govore o novom modelu, ali ističu da su sa Vladom Srbije u stalnim kontaktima i najavljuju povećanje proizvodnje i broj zaposlenih.

    Jedan od uslova je, pre sklapanja novog modela i plasman kragujevačkih automobila u Rusiju. Znamo da Vlada Srbije predano radi na tome, kaže generalni direktor FAS Antonio Cezare Ferrara i mi smo u svakom slučaju potpuno spremni za plasman naših vozila u Rusiju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE