Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Smanjene devizne rezerve NBS

    Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju novembra iznosile 10,36 milijardi evra, što je 64 miliona evra manje nego na kraju oktobra, saopštila je NBS.

    Tolike devizne rezerve obebeđuju pokrivenost novčane mase (M1) od 332 odsto i sedmomesečni uvoz robe i usluga.

    Veći devizni prilivi u novembru bio je od prodaje državnih hartija od vrednosti denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 135,7 miliona evra i po osnovu korišćenja kredita i donacija u ukupnom iznosu od 20 miliona evra.

    Najveći odliv iz deviznih rezervi u novembru bio je za isplatu dospelih hartija od vrednosti denominovanih u evrima u iznosu od 100 miliona evra.

    Ostali odlivi iz deviznih rezervi bio je za otplatu duga MMF-u od 99,3 miliona evra, zatim za povlačenja više izdvojene devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 49,4 miliona evra i za izmirivanje obaveza prema inokreditorima od 30,8 miliona evra.

    Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, na kraju novembra su iznosile 7,04 milijarde evra.

    Trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u novembru je iznosila 411,2 miliona evra i bila je za 307,4 miliona evra manja nego u prethodnom mesecu. Za prvih jedanaest meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 8,37 milijarde evra.

    U novembru je dinar zadržao skoro istu vrednost prema evru, a NBS je, da bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa, intervenisala kupovinom deviza na međubankarskom deviznom tržištu u iznosu od 180 miliona evra.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE