Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Američke banke uskoro pod kontrolom ‘Velikog brata’

    Pet kontrolno-nadzornih institucija SAD, odgovornih za finansijski sistem zemlje, sledeće sedmice izjasniće se o donošenju zakona kojim će bankama i drugim finansijskim kompanijama biti zabranjeno da obavljaju trgovinske operacije vlastitim sredstvima (proprietary trading), izveštava Wall Street Journal (WSJ).

    List piše da će se američke banke i druge finansijske institucije, nakon što se očekivano uvede Volckerovo pravilo, ponovo naći pod kontrolom ’Velikog brata’, što je bitan uslov da se ne ponovi kreditna kriza koja je u SAD izbila posle sloma hipotekarnog tržišta u toj zemlji, u leto 2008. godine.

    Kako navodi glasilo američke poslovne elite, o usvajanju novih, strožih, pravila za poslovanje banakarskih organizacija četiri regulatorna tela SAD izjasniće se 10. decembra, a Komisija za hartije od vrednosti i tržište (SEC) donoće vlastitu odluku o tome "približno u tom roku", izjavila je predsednica SEC Mary Jo White.

    Kritičari Volckerovogpravila, koje predložio nekadašnji predsednik američke centralne banke Paul Volcker, smatraju da će žestoka kontrola rada banaka postaviti ceo finansijskih sektor SAD u nepovoljan položaj u odnosu na druge države i naneti ozbiljnu štetu vodećoj svetskoj ekonomiji.

    Ranije je u Vašingtonu objavljeno, pozivanjem na vladine izvore, da bi američke banke trebalo u potpunosti da poštuju Volckerovo pravilo od jula iduće godine.

    U očekivanju primene novih pravila poslovanja, mnoge američke banke su već ukinule službe za trgovinske operacije vlastitim sredstvima, raspoređujući svoje trgovce u druga odeljenja, ili u hedž fondove za koje neće važiti nova zakonska rešenja.
    a

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE