Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Telekom i RTB strateška preduzeća

    Država neće u potpunosti prodati RTB Bor i Telekom Srbije, već će zadržati kontrolni paket akcija i upravu u tim strateškim preduzećima i posle privatizacije, najavljuje ministar privrede Saša Radulović.

    Iako će većina njih ići u privatizaciju, Srbija će u svom vlasništvu zadržati kontrolni paket akcija. Prema rečima ministra privrede, država neće "u potpunosti" prodati RTB i Telekom.

    Prodaja većinskog vlasništva, poput nuđenih 51 odsto vlasništva u propalom tenderu za Telekom, ne znači da država neće moći da ima kontrolni paket akcija.

    Kontrolni paket, pak, podrazumeva da država u ovom slučaju može da upravlja kompanijom i sa manjim brojem akcija. Tako je, na primer, u SAD, zbog razuđenog vlasništva moguće upravljati firmom i sa 15 do 20 odsto akcija, objašnjava broker Nenad Gujaničić.

    U slučaju novog pokušaja prodaje Telekoma, to bi praktično značilo da država proda većinski paket akcija, a ostane vlasnik manjinskog paketa uz potpisivanje sporazuma o nekim posebnim pravima sa strateškim partnerom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE