Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kina ulaže 100 milijardi dolara, Srbija u prednosti

    Kina želi da bude prisutna u ovom delu sveta i ulaže 10 milijardi dolara u razne projekte, a planira se da do 2015. godine te investicije porastu na 100 milijardi, kaže premijer Ivica Dačić, ističući da je Srbija u prednosti u odnosu na druge zemlje.

    "Ako Nemačka može da sarađuje s Kinom i Rusijom, zašto mi ne bismo mogli da sarađujemo s tim zemljama. Veliki je red na šalterima Rusije i Kine", rekao je premijer gostujući na RTS.

    Prema njegovim rečima, Srbija je u prednosti u odnosu na druge zemlje jer se u saradnji sa Kinom već realizuju projekti poput Kostolca, mosta Zemun-Borča i puta Obrenovac-Ljig.

    Premijer je rekao da su se Kina i Mađarska obratile Vladi Srbije da se izjasni da li želi da učestvuje u projektu izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta.

    To je ideja koja je prihvaćena, trojica premijera su se rukovala. Želimo da se ta pruga modernizuje, pre svega mislimo na modernizaciju i rekonstrukciju postojećeg koloseka i izgradnju jednog novog čija bi brzina bila 160 kilometara na sat, naveo je Dačić.

    Premijer je rekao da Kinezi predlažu da se razmotri i brzina od 300 kilometara na sat, jer smatraju da bi to bilo veoma izazovno za investitore iz drugih zemalja.

    Komentarišući izjavu da je Zapad Srbiju približio Rusiji, što je izazvalo brojne rekacije na Zapadu, Dačić je rekao da je on predsednik Vlade Srbije, a ne Rusije, Evropske komisije niti radnik američke administracije, kao ni kineski guverner.

    Ja gledam naše interese. Naši su interesi da postanemo članica Evropske unije i da imamo što bolje odnose sa Vašingtonom, Moskvom i Pekingom, istakao je Dačić.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE