Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Janša za zaduživanje Slovenije kod međunarodnih kreditora

    Slovenija bi trebalo da sredstva za sanaciju svog bankarskog sistema zatraži od evropskog fonda za stabilizaciju evra (ESM), izjavio je lider slovenačke opozicije i bivši premijer Janez Janša, u intervjuu za Slovenačku televiziju.

    Slovenija je prošle nedelje prodala trogodišnje obveznice za 1,5 milijardi evra, ali uz visoku kamatnu stopu od 5,7 posto.

    "Za to ćemo u tri godine morati da platimo 220 miliona evra kamata i toliko će biti manje mogućnosti javne potrošnje, a da smo sredstva pozajmili od Evropske centralne banke uštedeli bismo 200 miliona evra", rekao je Janša.

    Slovenački premijer Alenka Bratušek je poslednjih nekoliko dana u više navrata izjavila da će Slovenija sama i bez finansijske pomoći ESM-a sanirati svoje banke i da je zemlja u stanju sa servisira svoje obveze nabavljanjem kapitala na međunarodnom tržištu, prenosi poslovni portal Seebiz.

    Ona je isticala i da je reč o očuvanju ekonomske suverenosti Slovenije, budući da zemlje koje uđu u programe pomoći moraju izvesti radikalne mere koje, između ostalog, dovode do rasta nezaposlenosti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE