Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dostanić:Telekom i EPS-a poželjni na berzi

    Jedan od ključnih problema koji usporava rast tržišta kapitala u Srbiji je izostanak sa berze velikih kompanija u vlasništvu države poput Telekoma ili Elektroprivrede Srbije (EPS), izjavila je danas direktorka Beogradske berze Gordana Dostanić.

    "U dobro kreiranom privrednom ambijentu ne bi bilo dilema oko uključenja Telekoma, EPS-a i dugih važnih kompanija na berzu, već bi se samo vodilo računa o pažljivoj analizi nivoa zadržavanja kontrole nad važnim državnim resursima, poželjnoj vlasničkoj strukturi i dobrom tajmnigu za uključenje na berzu", rekla je Dostanić na otvaranju 12. medjunarodne konferencije Beogradske berze ’Upgrade in Belgrade’.

    Ona je dodala da tržištu kapitala u Srbiji još uvek prate razvojni problemi, a jedan od ključnih je, prema njenom mišljenju, "nerazumevanja svrhe i načina funkcionisanja tog tržišta koji se neopravdano vezuje za prekomponovanje vlasništva u postprivatizacionom periodu".

    "Na tržištu kapitala i dalje je nedopustivo nizak nivo finansiranja dužničkim instrumentima, a malo je korišćen i model finansiranja infrastrukture na lokalnom nivou emisijom hartija od vrednosti lokalnih samouprava", kazala je ona.

    Dostanićeva smatra da bi kreatori ekonomske politike trebalo da prepoznaju značaj berze i iskoriste mehanizme tog poslovanja za poboljšanje privredne situacije.

    "Nema opravdanja da u periodu od skoro 25 godina od prvih reformskih zakona tržišne ekonomije i reosnivanja berze još ima značajnih nerazumevanja oko njene svrhe i načina poslovanja", kazala je ona.

    Dodala je i da zbog loše vodjene ekonomske politike domaće tržište kapitala još uvek trpi posledice.

    "Još trpimo iskustvo dve skupe greške, a to su loše odabran model privatizacije za razvoj berze i lose odabran trenutak osnivanja fondova", rekla je Dostanićeva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE