Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sindikati traže sastanak sa Dačićem ili Vučićem

    Samostalni industrijski sindikati zatražili su danas hitan sastanak s premijerom Srbije Ivicom Dačićem ili prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, na kojem bi se razgovaralo o rešavanju problema preduzeća u restrukturiranju.

    U otvorenom pismu predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, Dačiću i Vučiću, tih sedam sindikata, članova Saveza samostalnih sindikata Srbije, ističu da će, ako do tog sastanka ne dodje u roku od pet dana, organizovati proteste ispred Vlade Srbije i Ministarstva privrede.

    Navodi se da su sindikati primorani na radikalniju borbu za radnička prava, s obzirom na to da se ministar privrede Saša Radulović oglušuje o zahteve i predloge sindikata i poslovodstava preduzeća u restrukturiranju.

    "Niko ne zna šta radi ministar privrede Saša Radulović. Jedino su nam poznati rezultati njegovog rada, a oni su 'zadatak izvršen – radnika i preduzeća u restrukturiranju više nema'. Radnici se pitaju da li je to i politika Vlade Srbije", navode industrijski sindikati Srbije u pismu koje je medijima poslao Samostalni sindikat metalaca.

    Oni podsećaju da je krajem oktobra održan sastanak na kojem su prisustvovali predstavnici sindikata i direktori 130 preduzeća u restrukturiranju i da je tada poslat dopis ministru privrede s predlozima rešenja problema tih preduzeća, na koje on nije reagovao.

    "Nakon zahteva za 'ličnim kartama' preduzeća u restrukturiranju, ministar Radulović sada insistira na proceni kapitala, čime samo 'kupuje vreme' i zaustavlja život u ovim preduzećima, umesto da stvara uslove da privreda funkcioniše, da se povećava proizvodnja, zapošljavaju radnici i da se s  potencijalnim strateškim partnerima rešava sudbina ovih preduzeća", ističu industrijski sindikati.

    Otvoreno pismo potpisali su predsednici samostalnog sindikata poljoprivrede, sindikata gradjevinarstva, sindikata šumarstva i prerade drveta, sindikata industrije tekstila, kože i obuće, sindikata energetike, sindikata hemije i nemetala i sindikata metalaca Srbije.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE