Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Privatizacija Rosnefta se ponovo odlaže

    Dalja privatizacija najveće ruske državne naftne kompanije bi mogla da bude odložena sa 2015. na 2016. godinu, rekao je prvi potpredsednik vlade Rusije Igor Šuvalov.

    Iako se ranije smatralo da privatizacija Rosnefta može da se obavi 2015. godine, stručnjaci sada kažu da bi možda bilo bolje da se odloži za 2016. godinu, objasnio je on, a prenose Ria novosti.

    Prema njegovim rečima, pregovori o učešću državnih preduzeća u privatizaciji vodiće se sa njihovim akcionarima, uključujući British petroleum (BP). Da bi se odredila struktura transakcije, vlada namerava da privuče i investicione banke i stručnjake.

    BP je drugi najveći akcionar Rosnefta, s paketom od 19,75 odsto akcija. Udeo Britanaca povećana je do tog obima posle transakcije u okviru koje je Rosneft otkupio firmu TNK-BP od BP i konzorcijuma ruskih akcionara AAR.

    Britanska kompanija dobila je za svojih 50 odsto akcija u preduzeću TNK-BP 16,65 milijardi dolara i 12,48 odsto akcija Rosnefta. Još 5,66 odsto državne kompanije BP je kupio od Rosneftgasa, pa je sada, sa udelom koji ima od ranije, vlasnik 19,75 odsto akcija Rosnefta.

    U aprilu ove godine Ministarstvo za ekonomski razvoj je predložilo da se proda još 19 odsto državne naftne kompanije. Tadašnji ministar Andrej Belousov je naveo da je Rosneft tehnički spreman za dalju privatizaciju.

    Prema zvaničnom planu privatizacije, ministarstvo planira da smanji udeo u Rosneftu na 50 odsto plus jedna akcija do 2016. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE