Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rumunija ne želi najveći rudnik zlata u Evropi

    Rumunska vlada neće dozvoliti kanadskoj kompaniji Gabriel Resources da u toj zemlji otvori rudnik zlata, koji bi trebalo da bude najveći u Evropi.

    Predlog zakona kojim bi taj projekat bio odobren odbacila je i rumunska parlamentarna komisija.

    Kanadska kompanija Gabriel Resources, već 14 godina pokušava da dobije dozvole za planiranu gradnju rudnika na severozapadu Rumunije, što je pokrenulo talas protesta aktivista za zaštitu životne sredine i debatu o tome da li je strano ulaganje i otvaranje novih radnih mesta vrednije od očuvanja prirode.

    Građani za sada nisu reagovali na današnju odluku, s obzirom na to da se tek njih nekoliko desetina okupilo ispred zgrade parlamenta.

    Analitičari, međutim, kažu da bi kanadska firma, koja je već uložila stotine miliona evra u projekat, mogla da napravi novi predlog za izgradnju rudnika, preneo je AP.

    Protivnici rudnika kritikuju planove o upotrebi cijanida u procesu ekstrakcije zlata, dok drugi navode da bi Rumunija premalo zaradila od tog projekta zbog kojeg bi trebalo srušiti četiri planine i stvoriti jezero cijanida.

    Projekat je vremenom postajao sve nepopularniji u javnosti, a parlamentarna komisija odbacila je predlog vlade premijera Viktora Ponte odnosom glasova 17 protiv i dva uzdržana.

    Ponta je u međuvremenu, uoči glasanja u parlamentu saopštio da se njegova vlada, predomislila po pitanju projekta – posle višenedeljnih protesta građana i organizacija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE