Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sachs: EU nije rešenje za srpsku ekonomiju

    Članstvo u Evropskoj uniji, kojem Srbija stremi, samo po sebi neće rešiti sve ekonomske probleme, tvrdi američki ekonomista Jeffrey Sachs koji je mišljenja da je zemlji potrebna vizija kako bi osvajala susedna i druga svetska tržišta.

    Nadam se da će Srbija postati članica Unije pre 2020. godine. Mislim da to nema smisla i ja bih želeo da to ide brže, rekao je profesor Kolumbija univerziteta, gostujući na RTS.

    Budućnost Srbije, prema mišljenju Sachsa, nije samo EU, već treba da razmisli o prednostima svog geostrateškog položaja i o načinu kako da ekonomski osvaja susedna i druga tržišta u svetu i da privuče partnere sa udaljenih destinacija.

    "Biti član EU je dobro, ali samo po sebi neće rešiti sve ekonomske probleme Srbije. To je sigurno", ukazao je on, ocenivši da Srbija ne treba da kopira, na primer, iskustva Južne Koreje da bi ubrzala ekonomski rast.

    Prema njegovim rečima, Vlada treba da ima strategiju razvoja, potrebne su investicije, da ima viziju gde će biti konkurentna, da planira koju će robu da proda više na novim tržištima.

    Sachs smatra da mladi u Srbiji, koji čine oko 50 odsto nezaposlenih, treba da se usavršavaju i da stiču nove veštine, jer samo tako mogu da računaju na bolje plaćena radna mesta.

    Srbija treba da podstiče osnivanje i rast preduzeća i preduzetničkih firmi, koja su izvozno orjentisana. To je veliki posao, veliki napor i trebaće vremena za to, upozorio je Sachs.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE