Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pred Srbijom doba nove nade i energije

    Vuk Jeremić priredio prijem povodom otvaranja Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj, kojem su prisutvovali i predsednik, premijer i patrijarh. Jeffrey Sachs: Srbija ima "divnu budućnost".

    Bivši predsedavajući GS UN i šef srpske diplomatije, u obraćanju zvanicama, poručio da će njegovo angažovanje u Srbiji biti javno i političko, ali ne i partijsko.

    Srbija se, prema njegovim rečima, kao predsedavajuća 67. Generalne skupštine UN, našla u vihoru pregovora o novoj razvojnoj agendi sveta posle 2015. godine.

    Srbiji je tokom predsedavanja pomagao tim uglednih stručnjaka, među kojima profesor Kolumbija univerziteta Jeffrey Sachs, koji su potom prihvatili poziv da nastave saradnju u okviru Centra, rekao je Jeremić.

    "Svet se strašno brzo menja, a onaj ko u tom vihoru bude bolje razumevao svet biće pobednik i dobitnik promena", ocenio je Jeremić, izrazivši nadu da će CIRSD doprineti boljem razumevanju odnosa i regionu i u svetu.

    Sachs je izrazio očekivanje da za Srbiju počinje doba nove nade i energije uz ocenu da Srbija ima "divnu budućnost", pre svega zahvaljujući mladima, čiji je talenat i energiju video tokom predavanja na Pravnom fakultetu.

    Podsećajući da se svet suočava s ogromnim izazovima i revolucionarnim promenama, on je upozorio da već u narednoj generaciji mora da se dramatično promeni način odgovora na te izazove.

    Srbija je, prema njegovim rečima, preko Jeremića kao predsedavajućeg GS UN, pomogla svetu da krene u dobrom pravcu, ka održivom razvoju.

    Napominjući da je pre 10 godina bio mentor Jeremiću, Sachs je dodao: "Vuk je prvi od mojih studenata koji je postao predsedavajući GS UN".

    Prijemu su prisustvovali i ministrI spoljnih poslova I kulture Ivan Mrkić i Ivan Tasovac, premijerka RS Željka Cvijanović, bivši premijer i ministar Mirko Cvetković i Božidar Đelić, predstavnici diplomatskog kora, među kojima ambasador EU Michael Davenport, poslovnog i javnog života Srbije.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE