Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Francuzi zakupljuju Beko u Svilajncu

    Francuska firma Motifs, iz Pariza, potpisaće sutra u Skupstini opštine Svilajnac ugovor o zakupu bivše fabrike Beko.

    Francuzi će od 1. novembra početi sa pripremama za pokretanje proizvodnje u toj fabrici, saopštila je danas Informativna služba opštine.

    Francuski investitor zakupljuje halu Beka na tri godine, preuzeće je 1. novembra a plan je da zaposli oko 100 radnika, stoji u saopštenju.

    Reč je o firmi čiji su vlasnici Francuzi srpskog porekla, a bave se konfekcijskom proizvodnjom više od 40 godina i rade za velike modne kuće Cache Cahe, Armand, Thierz, Christine Laure, Kiabi, Gemo, Magasin bleu…

    Proizvodi iz fabrike u Svilajncu namenjeni su izvozu na tržište Francuske.

    Na objektu bivšeg Beka pri kraju su radovi na rekonstrukciji i fabrika će biti spremna za proizvodnju za oko mesec dana, izjavio je Tanjugu predsednik opštine Svilajnac, Predrag Milanović.

    Reč je o objektu u centru grada, površine 2.976 kvadratnih metara, koji je sa opremom, inventarom i zemljištem opština kupila u aprilu na 24. licitaciji, objasnio je Milanović.

    Fabrika Beko je bila u stečaju i deset godina nija radila, a za njenu kupovinu Skupština opštine Svilajnac, odlukom odbornika, zadužila se kod banke kreditom od 50.000.000 dinara. Vrednost na licitaciji bila je 1.147.000 evra.

    Početkom godine Skupština je donela odluku da podigne kredit od 50 miliona dinara i kupi ovu fabriku, koja deset godina ne radi, da nađe nekog titulara i stavi je u funkciju, objasnio je Milanović.

    "Pošli smo od stanovišta, da prodajama bez kupaca, niti će Stečajna uprava to da proda i podmiri poverioce, niti će radnici od toga dobiti nešto, niti opština može taj pogon u sadašnjoj situaciji da stavi u funkciju i zaposli građane", istakao je.

    "Naša ideja u startu je bila da mi postanemo vlasnici, da objekat dovedemo u stanje za normalnu upotrebu i da nađemo domaćeg ili stranog poslodavca koji će pokrenuti proizvodnju", kazao je Milanović, dodajući da su partnera našli u firmi Motifs, sa kojom će sutra potpisati ugovor o zakupu.

    Pogon Beka se nalazi u centru grada i "poslednja je fabrika u Svilajncu koja nema vlasnika", napomenuo je predsednik opštine i podsetio da su za druge pronašli kupce.

    U bivšoj fabrici VIS, kompanija PORR iz Austrije je pokrenula proizvodnju betonskih železničkih pragova, a u bivšoj štampariji "1. maj" italijanska firma "Conte 3" proizvodi ambalažu, podsetio je Milanović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE