Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Josipović priznao: Hrvatska nije posebno uspešna u privlačenju ulagača

    Hrvatski predsednik Ivo Josipović je u intervjuu za Global Times, kineski dnevnik na engleskom jeziku, priznao je da Hrvatska nije bila posebno uspešna u privlačenju stranih ulagača i izjavio da će prioritet hrvatske vlade biti olakšavanje postupka dobivanja vize za kineske državljane koji dolaze u Hrvatsku.

    Hrvatska, najmlađa članica Evropske unije, želi da produbi saradnju s Kinom i postati druga vrata za ulaz kineskih ulagača u Evropu, rekao je Josipović za kineski list.

     Uprkos geografskoj udaljenosti i razlikama u stanovništvu bilateralni odnosi između Hrvatske i Kine "doista su odlični", rekao je predsednik iako je priznao da privredni odnosi "nisu tako dobri kako bi mogli biti".

    Hrvatska se treba promeniti kako bi svoju privredu prilagodila Evropskoj uniji i moguće je da se više usredsredila na Evropu, ali temelji za bolju privrednu saradnju s Kinom postoje, kaže Josipović.

    Najveća hrvatska luka Rijeka "vrlo je dobra mogućnost" za kineske kompanije jer skraćuje put kineske robe između Šangaja i centralne Evrope koji je dosad jednostavnije išao preko Amsterdama ili španskih luka, iako su te luke udaljenije, kazao je Josipović.

    Global Times piše da je COSCO, kineska grupa brodara, počela pregovore s Hrvatskom o ulaganju u razvoj luke.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE