Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Balkanska turistička unija

    Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (YUTA) predsedavaće naredne dve godine novoosnovanoj Uniji asocijacija turističkih agencija jugoistočne Evrope, odlučeno je na prvoj Skupštini Unije šest država, na Borskom jezeru.

    Predstavnici asocijacija Makedonije (ATAM), Albanije (ATA), Hrvatske (UHPA), Bosne i Hercegovine (UTA BiH), Crne Gore (CTU) i Srbije (YUTA) složili su se da jedino "zajedničkim nastupom i strategijom mogu efikasno nastupiti na trećim tržištima".

    Naš zadatak će biti da postavimo čvrste temelje udruženja, kako bi unapredili turizam u ovom delu Evrope i zajednički nastupali na svetskim sajmovima, rekao je prvi predsednik Unije Milan Mainović.

    Prema njegovim rečima, YUTA je već dobila smernice u pravcu uspostavljanja regulative i projekata izlaska na treća tržišta, kao i za izradu projekata koje sprovodi Evropska asocijacija turističkih agencija (ECTA).

    Na taj način smo dobili i maksimalnu podršku EU odakle možemo da privučemo razne fondove i postavimo čvrste temelje Asocijacije radi zajedničkog nastupa na trećim tržištima, kazao je Mainović.

    Mainović je kritikovao sadašnju Vladu Srbije koja, kako je rekao, nema sluha za turizam i očigledno smatra da ne treba da postoji ministarstvo turizma, pa čak ni državni sekretar.

    Sokol Kohna iz Albanije izrazio je uverenje da jedino ujedinjeni nastup zemalja Balkana može doneti boljitak u turističkoj ponudi jer kao pojedinci, ne mogu dobiti ništa.

    Mile Spirovski iz Makedonije smatra da je to dobar korak koji će ministarstvima šest zemalja pokazati da je saradnja i ujedinjenje moguće.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE