Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    INTERVJU Dejan Novaković, državni sekretar, Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine: Perspektivna industrijska grana

    „U sadašnjim uslovima kapaciteti za reciklažu u Srbiji se povećavaju i procenjuje se da se reciklira od deset do 15 odsto otpada. Od 2003. do danas, zabeležen je nagli rast broja preduzeća koja se bave reciklažom otpada. Strategijom upravljanja otpadom, u okviru dugoročnih ciljeva koje RS treba da ispuni, zacrtan je cilj da je u periodu od 2015. do 2019. neophodno postići stopu iskorišćenja i reciklaže ambalažnog otpada: staklo, papir, karton, metal i plastika, na 25 odsto od njegove količine”, kaže u intervjuu za BIZLife Dejan Novaković, državni sekretar u Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

    U Evropi se, prema njegovim rečima, prosečno  reciklira  tri puta više otpada nego u Srbiji. U ekonomski razvijenim zemljama u Evropi i svetu, procenat reciklaže je i veći od 80 odsto (Japan).

    „Potencijali u Srbiji su svakako prepoznatljivi i veoma značajni, kako u količini otpada, koji se stvara na teritoriji RS, tako i u infrastrukturnim kapacitetima koje poseduju postojeći i budući operateri koji upravljaju otpadom, odnosno, koji se bave reciklažom otpada. U periodu od novembra 2009. do danas ministarstvo nadležno za poslove zaštite životne sredine je izdalo 1.278 dozvola za upravljanje otpadom, od kojih su oko 20 odsto integralne dozvole izdate reciklerima, dok ostatak predstavljaju dozvole za sakupljanje i transport opasnog i neopasnog otpada na teritoriji RS. Uz ovaj broj svakako bi trebalo dodati i značajan broj izdatih rešenja o izmenama i dopunama postojećih dozvola, u skladu sa zahtevima operatera, njihovom reorganizacijom poslovanja, povećanim kapacitetima i slično.”

    Ceo intervju pročitajte u specijalu novog BIZLife magazina – RECIKLAŽA – Nova industrijska grana

    Foto: Marko Rupena

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE