Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    WSJ: Jači evro škodi privredi evrozone

    Jačanje evra može ozbiljno da ugrozi privredni oporavak evrozone, a na to ukazuje i pad poslovne aktivnosti u toj grupaciji zemalja tokom ovog meseca, ocenjuje američki poslovni dnevnik Wall Street Journal.

    Evrozona se sada, kako navodi WSJ, suočava sa rekordno visokom nezaposlenošću, slabijom potrošačkom tražnjom i teškoćama koje imaju biznismeni prilikom dobijanja kredita, pa rast kursa evra prema dolaru i drugim jakim valutama predstavlja dodatni problem za region, posebno za izvozno usmerene ekonomije kao što je nemačka.

    Prema oceni eksperata na koje se poziva WSJ, rast kursa evra može sasvim zaustaviti tekući privredni oporavak evrozone i ometati rešavanje dužničke krize koja i dalje ‘trese’ Grčku i još nekoliko ugroženih članica grupacije sastavljene od 17 zemalja koje koriste jedinstvenu valutu.

    Snažniji evro, koji je juče na američkom tržištu ‘preskočio’ važnu granicu od 1,38 dolara, što je najviši nivo u protekle bezmalo dve godine, može da predstavlja problem i za Evropsku centralnu banku (ECB) koja već u dužem periodu održava ključnu, referentnu, kamatnu stopu na rekordno niskom nivou, piše VSJ.

    Prema oceni VSJ, mogući dalji rast evra ne samo da će otežati rukovodstvu ECB da vodi labavnu kamatnu politiku, već bi mogao da utiče i na jačanje inflacije koja je, doduše, u evrozoni još niska i u ‘projektovanim okvirima’.

    Prva je, inače, na tekući rast evra reagovala Francuska, na taj način što je vlada te zemlje ove sedmice javno upozorila da je zajednička valuta evrozone već ‘snažno ojačala’ i da zbog toga ECB treba da preduzme ‘odgovarajuće mere’, konstatuje glasilo američke poslovne elite.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE