Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ovo će biti najtraženije IT veštine u narednoj godini

  Programeri će imati najviše koristi od svojih znanja u 2014. godini, jer će njihove veštine biti najtraženije među poslodavcima. Programiranje će i tokom sledeće godine, kao i u 2013-oj, zadržati prvo mesto na listi najtraženijih IT veština, pokazalo je godišnje istraživanje koje sprovodi Computerworld.com.

  Skoro polovina poslodavaca planira da u narednoj godini zaposli stručnjake sa ovim veštinama.

  „Nezaposlenost je pojam koji programeri gotovo ne poznaju. Oni u Americi uživaju povlašćen položaj jer posao programera ima jedan od najnižih stopa nezaposlenosti, manje od 2%. U Srbiji su oni takođe veoma traženi, naročito za tehnologije koje su trenutno aktuelne na tržištu. Kompanije koje žele da imaju dobro obučenog IT stručnjaka moraju računati da istog želi bar još dve kompanije sa kojima se moraju nadmetati,“ kaže Nikola Subotić, izvršni menadžer ITAcademy.

  Ovo su top IT veštine za 2014. godinu:

  1. Programiranje – 49% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama (prošlogodišnja lista – mesto br. 1).

  2. Tehnička podrška – 37% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama (prošlogodišnja lista – mesto br. 3).

  3. Administracija mreža – 31% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama (prošlogodišnja lista – mesto br. 8).

  4. Razvoj mobilnih aplikacija – 27% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama (prošlogodišnja lista – mesto br. 9).

  5. Menadžment projekata u IT – 25% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama (prošlogodišnja lista – mesto br. 2).

  6. Administracija baza podataka – 24% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama (prošlogodišnja lista – nije bilo rangirano).

  7. Bezbednost informacionih sistema – 21% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama (prošlogodišnja lista – mesto br. 4).

  8. Analiza i poslovno izveštavanje – 18% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama (prošlogodišnja lista – mesto br. 5).

  Pravi pobednici na listi najtraženijih IT veština za narednu godinu jesu veštine vezane za administraciju mreža i razvoj mobilnih aplikacija. Ove dve veštine su skočile za čak pet mesta u odnosu na listu od prošle godine.

  Sa prošlogodišnjeg osmog mesta, stručnjaci za administraciju mreža će sledeće godine biti na trećem mestu najtraženijih radnika.

  „Svaka, pa i najmanja kompanija mora da ima bar jednog stručnjaka za administraciju mreža, dok neke imaju i čitave timove njih. Zbog toga su ovi stručnjaci toliko traženi. Na ITAcademy svake godine školujemo nekoliko stotina polaznika, neke od njih tradicionalno, a većinu onlajn. Ipak, potražnja na tržištu rada za ovim stručnjacima i dalje raste,“ dodaje Nikola Subotić, izvršni menadžer ITAcademy.

  U vrhu liste najtraženijih IT veština za narednu godinu našlo se i razvijanje mobilnih aplikacija, koje je za 2013. godinu bilo među poslednjima na listi.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE