Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    20 miliona dinara za 30 mladih preduzetnika

    Tridesetak mladih koji su se nakon završenih studija u Beogradu vratili u svoja rodna mesta, dobili su ove godine pomoć u okviru programa podrške početnicima u biznisu, zahvaljući čemu će pokrenuti sopstveni posao.

    Taj program ima za cilj da podstakne i pomogne mladim ljudima da pokrenu samostalan biznis i obezbede sebi egzistenciju u nedovoljno razvijenim područjima u Srbiji.

    Ove godine za taj projekat opredeljeno je 20 miliona dinara, a pojedinačno, iznos po kandidatu je između 200.000 do milion dinara.

    Ciljna grupa su potencijalni preduzetnici od 18 do 40 godina iz nerazvijenih područja koji su zbog školovanja, ekonomskih i profesionalih razloga napustili svoje rodno mesto, a žele da se vrate i započnu neki posao.

    Na ovogodišnji javni poziv se prijavilo 133 kandidata, odabrano je njih 30, koji su završili obuku za započinjanje biznisa, izradili biznis planove i registrovali delatnost u nerazvijenoj opštini u koju se vraćaju.

    Pomoć su dobile raznovrsne ideje i odnose se na usluge u oblasti stomatologije, proizvodnju sušenog voća, povrća i lekovitog bilja, kolača i slanih peciva, seosko-banjskog turizma, reciklažu, stolariju, osnivanje dečjih radionica i slično.

    Ideja je bila da se mladim, obrazovanim ljudima omogući da pokušaju da realizuju ideju u svojoj struci. Uslov je bio da prvo potpišu ugovore i registruju delatnost, rekla je Tanjugu koordinator projekta iz Nacionalne agencije za regionalni razvoj Jelena Radoman Ilić.

    Ta agencija, sa Kancelarijom za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, realizuje projekat već drugu godinu za redom, a Radoman Ilić se nada da će sredstva naredne godine biti veća kako bi se pomoglo što većem broju mladih.

    Početnici u preduzetništvu, pored finansijskih sredstava, dobijaju i nefinansijsku pomoć, koja se sastoji od obuka, mentoringa, koji sledi tek nakon dodele sredstava, i nakon otpočinjanja njihovog rada.

    Kada je reč o onima koji su sa radom počeli prošle godine u okviru prvog projekata, sagovornica Tanjuga je rekla da su oni veoma zadovoljni, da ima dosta onih koji rade punom parom i koji su već počeli da zapošljavaju nove ljude.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE