Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kina o američkoj krizi: Žalosno

    Američka budžetska blokada je za svako žaljenje i "unutrašnje političke borbe" u SAD predstavljaju pretnju za celu svetsku privredu, ocenjuje danas u uvodniku kineski državni list China Daily.

    "Žalosno je videti da SAD ponovo dovode u pitanje krhki oporavak svetske privrede", navodi list i poziva američke poslanike da "prestanu da proizvode krize".

    Zbog nemogućnosti članova Kongresa da se slože oko budžetskog zakona, američka savezna vlada je u blokadi više od nedelju dana, a SAD bi mogle od 17. oktobra da budu i u nemogućnosti da otplaćuju dugove, ako se poslanici ne slože oko podizanja plafona zaduživanja zemlje.

    "Začudjujući neuspeh američkog Kongresa da nacionalne interese stavi ispred partijskih interesa izazvao je zabrinutost medju investitorima i vladama u svetu, koji strahuju da bi moglo da se desi nezamislivo", odnosno da prva privreda u svetu ne bude u mogućnosti da otplaćuje svoje dugove, navodi China Daily.

    Peking je poslednjih dana uputio više upozorenja i poziva američkim poslanicima da postignu kompromis, ističući "nerazdvojivost" ekonomija dve zemlje.

    Kina je zemlja koja poseduje najveći deo američkog duga, sa 1.277 milijardi dolara u državnim zapisima krajem jula, prema poslednjim podacima koje je objavila američka vlada, navodi agencija France press.

    U ponedeljak je zamenik ministra finansija Kine Zhu Guangyao izrazio očekivanja da će SAD do 17. oktobra preduzeti odgovarjuće mere da izbegne blokadu oko granice duga, da će izbeći da dodje u situaciju da ne može da otplaćuje dugove i da će garantovati bezbednost kineskih investicija u SAD.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE