Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Produžen rok za prijavu javne svojine

    Parlament usvojio izmene Zakona o javnoj svojini, kojim je rok u kojem javna preduzeća, društva kapitala i njihova zavisna društva mogu podneti zahtev za upis prava svojine, produžen za još godinu dana.

    Prvobitni rok za upis prava svojine, predviđen Zakonom o iz 2011, ističe danas, a Vlada Srbije odlučila je da ga produži, jer mnoga preduzeća to nisu uradila.

    Ministar finansija Lazar Krstić poručio je u parlamentu da ministarstvo želi da utvrdi stanje u javnim preduzećima u realnim rokovima, kako ne bi ponovo za šest meseci došlo u situaciju da menja zakon i produžava rokove.

    On je rekao da je produžetak roka na još godinu dana određen nakon konsultacija sa velikim sistemima i da je to rok u kome će preduzeća zaista to moći da urade.

    Prema rečima Krstića, svih 35 javnih preduzeća je dostavilo ministarstvu "neke informacije", da se analizira njihov kvalitet i da li ispunjavaju uslove da se na osnovu toga upišu u evidenciju, te da je zbog toga neophodno produžiti rok za još 12 meseci.

    Krstić je rekao da će se prvo popisati imovina javnih preduzeća, a potom odlučiti šta sa njom, gde država ne treba da bude vlasnik, da li će biti transformisana i u kom roku.

    On je naveo da će nakon upisa imovine javnih preduzeća biti poznata "dijagnoza stanja", a da će se odluka o sudbini preduzeća donositi isključivo na osnovu toga kako preduzeće posluje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE