Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Koliko `gubitaši` daju za razna sponzorstva?

    Posluju sa gubicima, ali javna preduzeća imaju novca za razna sponzorstva. Na vrhu spiska doniranih su sportski klubovi, ali i razni koncerti, dok kulturne i naučne manifestacije ostaju uglavnom zaboravljene.

    Najveći gubitaš među njima, Srbijagas, sa upisanim godišnjim minusom većim od 35 milijardi dinara, lane je na ime raznih donacija sportskim, naučnim i kulturnim organizacijama isplatio 178,6 miliona dinara.

    To je, računato po kursu iz decembra 2012. godine, čak 1,57 miliona evra. Ipak, u ovom državnom preduzeću tvrde da ove godine nisu sklopili nijedan sponzorski ugovor.

    U ovoj kompaniji ističu da su prethodne godine izdvojili novac, između ostalih, i za film "Montevideo", rukometne klubove, konjičke igre i brojne druge manifestacije. Ali za njih sada, kako kažu, nema sredstava.

    Još jedan gubitaš sa liste javnih preduzeća, Elektroprivreda Srbije, sa minusom od 2,4 milijarde dinara, aktivan je sponzor.

    EPS je prošle godine na troškove sponzorstva i donatorstva, kako su ih knjižili u zvaničnim završnim računima, potrošio 130,79 miliona dinara, što je oko 1,15 miliona evra.

    Godinu pre na istu ovu stavku EPS je potrošio duplo više, preko 2,5 miliona evra. Ipak, ni gubitak ih nije sprečio da ove nedelje potpišu još jedan sponzorski ugovor i to sa Olimpijskim komitetom Srbije.

    Železnice Srbije, koje samo u 2011. nisu poslovale sa gubitkom, i to zato što im je država otpisala veliki deo duga, nisu ničiji sponzor, ni donator. Ali zato primaju donacije i subvencije iz državne kase.

    Naspram gubitaša stoje državna preduzeća koja posluju s dobitkom. Među njima je i JP PTT saobraćaja Srbija.

    Pošta je lane ostvarila neto profit od 1,2 milijarde dinara, a prema završnom računu, uknjižila je rashode po osnovu donatorstva od 33,19 miliona dinara, odnosno oko 292.346 evra.

    Telekom Srbija, iako nije javno preduzeće, u većinskom je državnom vlasništvu. Ono je lane na ime "ustupanja dobara bez naknade i donatorstvo" utrošilo 172,79 miliona dinara.

    Telekom posluje sa profitom od 11,25 milijardi dinara, i drugo je preduzeće po ostvarenoj dobiti u celoj Srbiji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE