Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Francuski recept za reforme, privatizaciju, tehnologiju…

    Savetnička misija Dominique Strauss-Kahna počela je u Srbiji sa ključnim rečima razvoj i rast, i najmanje u naredna tri meseca smišljaće strategiju kako da se ti ciljevi ostvare. Ekonomski stručnjak u dva mandata sa dosta uspeha vodio francuske finansije.

    Francuz  je rekao da mu je cilj da obezbedi stabilan rast srpske ekonomije, a njegova karijera u Francuskoj pokazuje da se i u domovini bavio privatizacijama javnih preduzeća, reformom poreskog sistema i uvođenjem modernih tehnologija.

    Pitanje je na koji način možemo da obezbedimo taj rast ako svake godine pravimo manjak u budžetu od milion i po evra. Ja još ne vidim uvek konkretan predlog na koji ćemo način i gde štedeti da bismo više novca za infrastrukuru i projekte koji će nam jednog dana omogućiti preko potrebni rast, tvrdi Ćulibrk.

    Koncept rasta Strauss-Kahn promovisao je prvo u svojoj domovini, gde je u dva mandata vodio resore industrije i finansija, tokom kojih je došlo do velikih promena.

    Ubrzao je privatizaciju pre svega kompanija France Telecom, Air France i Aerospacial. Pokrenuo je veliku poresku reformu, a smatraju ga i ocem ideje o radnoj nedelji koja umesto 40 traje 35 sati i o zapošljavanju mladih.

    Stalno se slikao za računarom i insistirao je na uvođenju modernih tehnologija u sve sfere društva kao i na razvoju te grane ekonomije.

    Za vreme svojih ministarskih mandata, Strauss-Kahn je u otadžbini bio veoma cenjen, kaže naš nekadašnji ambasador u Francuskoj Radomir Diklić i ističe ga kao najcenjenijeg ekonomistu francuske levice.

    Dok je on bio ministar, Francuska je imala dobar privredni rast i pad nezaposlenosti. Završio je neke privatizacije, a nama je interesantno da su javna preduzeća postala ekonomski efikasna, recimo železnica, kaže Diklić.

    Diklić dodaje i da su Francuzi bili izuzetno ponosni na svog čoveka koji je bio na čelu Međunarodnog monetarnog fonda sve dok nije bio primoran da iz fonda ode.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE