Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Koliko je kredit iz UAE koristan za Srbiju?

    Ekonomista Milojko Arsić ocenio je da bi dobijanje kredita iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) bilo vrlo korisno za Srbiju, jer bi ta sredstava olakšala da se prebrode trenutne teškoće u javnim finansijama i omogućila da se generišu stimulansi za privredu.

    "Svaka vrsta kreditnog aranžmana u kojem bi Srbija dobila kredit po povoljnijim uslovima od tržišnih, naravno da je dobra", rekao je Arsić.

    Takvo kreditiranje bi, kako je rekao, bilo povoljno i u situaciji kada je rececija u Srbiji prisutna u većem delu privrednih delatnosti i preduzeća, i omogućilo bi istovremeno rešavanje nekoliko problema.

    Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić najavio je da Srbija od Ujedinjenih Arapskih Emirata očekuje veoma povoljan kredit između dve i tri milijarde dolara, po najnižoj kamatnoj stopi, na 20 ili 30 godina.

    Arsić, koji je profesor Ekonomskog fakulteta, rekao je da bi bilo dobro da se jedan deo tog novca upotrebi za vraćanje skupih kredita, kao i za rezervni fond za saniranje gubitaka koji su mogući u bankarskom sektoru Srbije.

    "Deo treba izdvojiti za namenski fond za dodatno finansiranje malih i srednjih preduzeća. To je sektor privrede koji bi trebalo u budućnosti da raste, da bude nosilac zapošljavanja, a ima otežan pristup finansijskom tržištu", rekao je Arsić.

    Kako je dodao, ukoliko ostane novca, bilo bi dobro da se deo iskoristi i za završetak započetih infrastrukturnih projekata, jer je bolje da se finansiraju povoljnijim nego skupljim kreditima.

    Arsić je dodao i da bi bilo dobro razjasniti da li postoje neki politički i ekonomski uslovi iza tog aranžmana.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE