Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Formirati savet za mala i srednja preduzeća

    Potpredsednik Asocijacije za mala i srednja preduzeća Milan Knežević izjavio je da je potrebno formirati novi Savet za mala i srednja preduzeća u okviru Vlade Srbije.

    "Ja ću insistirati da taj savet bude formiran", rekao je Knežević Tanjugu i dodao da će ukoliko mu savet ukaže poverenje, prihvatiti da bude na čelu tog saveta.

    On je podsetio da je prošla vlada formirala Savet za mala i srednja preduzeća, ali da je njegov rad bio obesmišljen.

    Kako je rekao, taj savet čine državni sekretari nekoliko resornih ministara, privrednika ili preduzetnika, i jedan broj naučnika.

    "Savet je zamišljen dobro, kako bi struka, nauka i privrednici delegirali predloge za rešenje problema i u velikom interesu ministara je da takav savet postoji", objasnio je Knežević.

    Prema njegovim rečima, urgentna pitanja, na kojima taj savet treba da radi su rasterećenje rada, a opterećenje posedovanja, imovine i trgovanja.

    "Ja imam 130 zaposlenih i moj promet je jednak nekome ko trguje i uvozi sa dva zaposlena", rekao je Knežević.

    Prioritet je, kako je rekao, i borba protiv crnog tržista i sive ekonomije, kao i profesionalizacija upravljanja u javnim preduzećima.

    "Ja sam predlagao ministru privrede da svakoj meri postavi tri pitanja – ko, kada i kako. Ako ne imenujemo vršioce, ne oročimo vreme, i ne sukobimo ga sa odgovornostima, to će se razbiti u hiljadu različitih problema", ocenio je Knežević.

    Knežević je rekao da se planirane mere preklapaju u nadležnostima više ministarstava i dodao će predložiti i da se formira operativno telo, u kome bi bilo četiri do pet državnih sekretara, a sastajalo bi se jednom u 15 dana i kordiniralo buduće postupke na osnovu resornih ovlašćenja.

    "Potrebno je takvo operativno telo, jer su uslovi u privredi teški i traže jako oročena ponašanja sa teškim odlukama", rekao je on.

    Prema oceni Kneževića, privrednici ne treba da budu funkcioneri, ali treba da sarađuju sa predstavnicima vlasti, kako bi zajedno pronašli najbolje modele i uslove za privređivanje.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE